Nelleke Petit - opruimer, blogger, therapeut

De kracht van een klein stapje
Doordat ik jarenlang met beperkte energie aan huis was gebonden zocht ik rond 2011 naar eenvoudige manieren om me te blijven ontwikkelen. De opties leken niet overvloedig maar een blog opstarten dat kon ik wel, zelfs eenvoudig vanaf mijn keukentafel met een kopje thee erbij. Zo kon ik zowel mijn creativiteit als mijn plezier in schrijven een uitlaatklep geven.
Dus startte ik, naar aanleiding van een artikel dat ik las, in 2011 een blog met de naam 'Een kastje per dag' waarop dagelijks een stukje te lezen was over het ene kastje dat ik die dag opruimde. Dat lijkt simpel en misschien zelfs wat onbeduidend, maar van die stapsgewijze aanpak heb ik veel geleerd.
Dingen komen tot stand in kleine stapjes. Met het zetten van een stap, hoe klein ook, kom je in beweging. Ons brein roept graag dat het geen zin heeft om dat ene stapje te zetten. Maar wat blijkt? Het bereiken van een klein doel en dan genieten van het resultaat geeft voldoening, plus energie voor een volgend klein doel en uiteindelijk geeft het ervaring.

Kastjes in therapie
Inmiddels ben ik psychosociaal therapeut en ook in therapie merk ik vaak de kracht van het kleine stapje. We willen graag in grote stappen van onze problemen af en dat is begrijpelijk. Maar juist door die onuitvoerbare doelstelling komt het niet van de grond en gaan er soms jaren voorbij waarin er niks veranderd in de manier waarop we omgaan met onze issues.

Het is als met het opruimen van mijn volgestouwde zolder. Ik pakte hem het liefst in één keer aan, juist omdat het zo vreselijk onaanlokkelijk leek ermee bezig te zijn. Maar op die manier voelde het als een mission impossible, schoof ik het voor me uit en kwam ondertussen zo min mogelijk op zolder. De problemen in ons leven lijken soms op zo’n zolder. We hebben de moed niet om eraan te beginnen, het lijkt onbegonnen werk, we blijven erbij weg.

Terrein winnen
Toch, ook met de issues die ons belemmeren of waar we onder lijden kunnen we gewoon beginnen en stapsgewijs terrein winnen. Voor je het weet heb je een stukje van iets verwerkt (of aan de orde laten komen) dat al jaren onder het stof zijn invloed op je leven aan het uitoefenen was. En wanneer dat stukje is 'opgeruimd' ontstaat er ruimte voor het aanpakken van het volgende stukje.

In mijn praktijk begeleid ik mensen die aan de slag willen met datgene wat hen belemmert vrijuit te leven, of die zelf al bezig zijn met dat proces maar hierbij een steun in de rug willen. Het is telkens weer verrassend te zien hoe mensen gaan groeien en in hun kracht komen te staan wanneer ze durven te beginnen: stap voor stap komen ze verder in hun proces.

Verandering
Hoe het met mij en mijn stapjes is vergaan? Na een jaar lang van ‘Een kastje per dag’ begon ik het stappenprincipe ook toe te passen op het gezondheidsvlak en veranderde beetje bij beetje mijn leefstijl. Daardoor nam mijn energie gestaag toe tot het punt dat ik kon kiezen voor mijn passie: psychologie. Ik volgde een studie en startte september 2018 mijn eigen praktijk.
Als ik terug kijk ben ik dankbaar voor de les die ik leerde in de tijd dat ik nog erg moe was en nog weinig kon, maar wel dagelijks een klein stapje kon zetten.

Voor meer over mijn praktijk: www.petit-therapie.nl

nieuw formaat