Hoe ik ertoe kwam om een 365 dagen opruim-project te gaan doen

Op een dag

Op een mooie nazomer-ochtend in 2011 ging ik op bezoek bij iemand die woonde in een huis dat me innerlijk deed verzuchten: 'WAT een fijne plek is dit.'  Zo wilde ik ook graag wonen! Opgeruimd, georganiseerd, aandacht voor details, rust.

Wanneer ik eerder mijmerde om zoiets groots aan te pakken als mijn huis met al haar ongeorganiseerde plekken (met name achter de kastdeurtjes), zakte de moed me in de schoenen en wat deed ik dan? Niets.
Maar dit keer liep het anders. Later die dag las ik bij toeval de Flow en een artikel trok mijn aandacht: doe 365 dagen achter elkaar iets kleins en je zult versteld staan van wat je na een jaar hebt bereikt.

Soms heb je van die momenten dat je voelt: dit is voor mij. Dat overkwam me op dat moment. Ik heb een tijdje zitten peinzen en bedacht: waar zal ik staan als ik een jaar lang iedere dag een klein overzichtelijk stukje opruim? Dat moet wel iets van betekenis teweeg brengen. En zo besloot ik: ik ga het doen én ik ga erover bloggen; de enige manier om niet terloops te vergeten dat ik dit project was begonnen. Ik noemde het blog: Een kastje per dag.

307 x 377
30aug12

Zo begon mijn opruimavontuur

Even moest ik erin komen maar als snel ontdekte ik: dit is geweldig! Een afgebakend hoekje aandachtig opruimen, en daarna een beloning (kopje koffie in de zon); het werkte voor mij als een trein. Na twee weken kon ik al langs twaalf hoekjes lopen waar de rust vanaf straalde. Een openbaring.

Het heeft mij fantastisch geholpen om erover te bloggen. Het hield me gaande, ik kon mijn creativiteit erin kwijt, en het allerbelangrijkste: ik werd aangemoedigd door lezers die zich herkenden in mijn opruim issues. Wat een onverwachte wending was dat! Er ontstond zelfs een “opruim-beweging” wat onderling inspireerde. Daarover kun je hier meer lezen.

Alles samenvattend: doe iets kleins, maak het af, vier je stapje, en herhaal dat 365 keer. Voor ieder die zin heeft om ook via deze route tot een fijn, opgeruimd huis te komen: veel succes en voldoening toegewenst. You are not alone!

"Your speed doesn't matter, forward is forward"

KPD 3 zw w
brooddoos zw w 315x213
25jun12 zw w

180 kastjes

met aandacht opgeruimd

180 momenten

van (behoorlijk grote) voldoening

180 keer

iets geleerd over mindful opruimen